Nu există produse în coș.
Testul molecular genetic HPV
Ce este testul HPV ADN?
Permite la un nivel mare de sensibilitate detectia infectiei HPV si genotiparea a mai multor tipuri de tulpini, de ex.:
– High Risk: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82,
– Low Risk: 6, 11, 13, 30, 34, 40, 42, 43, 44, 54, 55, 61, 62, 64, 67, 69, 70, 72, 74, 81, 83, 84, 91,
– UD (risc nedeterminat, posibil de risc inalt): 26, 53, 66.
Limita inferioara de detectie (LLD) a metodei utilizate in cadrul laboratorului nostru: 10 copii/volum de reactie.
Testul molecular se bazeaza pe amplificarea prin metoda PCR a unei secvente ADN, prezente in toate tulpinile HPV. Secventa amplificata contine unele diferente specifice diferitelor tulpini, detectarea acestor difererente permite genotiparea exacta a tulpinii (tulpinilor) perzente. Pentru obtinerea unei inalte sensibilitati si specificitati testul molecular utilizeaza doua seturi de primeri PCR si control intern de calitate – excluzand astfel rezultatele fals negative (vezi fig.).
Interpretarea rezultatelor
Negativ: in proba analizata nu s-a detectat prezenta Virusul Papiloma Uman,
Pozitiv: in proba analizata s-a detectat prezenta HPV. Tuplinile detectate sunt enumerate in oridine descrescatoare, in functie de cantitatea relativa si grupate conform riscului de patogenitate (High Risk, Low Risk, UnDetermined Risk)
Rezultatul pozitiv al testului molecular HPV nu indica prezenta cancerului! Aceasta analiza genetica detecteaza numarul si genotipul tulpinilor HPV in celulele epiteliale. Cunoscand genotipul tulpinii HPV, exista posibilitatea monitorizarii infectiei si administrarea unui tratament personalizat.
In cazul in care rezultatul testului genetic HPV este pozitiv – infectie cu tulpina/tulpini HR – se recomanda efectuarea unui test citologic Babes-Papanicolau (si interpretarea rezultatelor pe sistemul Bethesda 2014), in scopul detectarii leziunilor precanceroase-displazice, care se pot transforma in cancer in lipsa tratamentului. Pentru tratamentul personalizat este indicat efectuarea testelor complementare (colposcopia si/sau biopsia cervicala) si monitorizarea periodica prin test molecular si/sau citologic, iar in functie de rezultate se poate aplica interventia chirurgicala inca in faza precanceroasa.
Diagnostic de laborator - ordine preferentiala:
Diagnosticul molecular (determinarea materialului genetic ADN al HPV) este modalitatea de determinare a prezentei si genotipului HPV.
Testul molecular nu inlocuieste examenul citologic, dar nici examenul citologic nu inlocuieste testul molecular!
Utilizarea testului HPV ca metoda primara de screening neoplazic este mai eficient comparativ cu testul citologic (Babes – Papanicolau), fapt evidentiat de numeroase studii clinice. Aceasta concluzie este sustinuta si de catre International Agency for Research on Cancer (IARC) sau de catre OMS.